Monday, July 5, 2010

Buy through online

ermm...sekarang ni banyak bisnes through online(thru on9)..even akak aku pon ada bisnes thru on9 jugak..

aku pon penah beli barang through online..tapi tak kerap pon..

cuma aku nak nasihatkan, be aware la dengan bisnes online..sebab ada macam2 jenis penjual barang thru on9..

ada yang memang betol penjual, ada yang kaki kelentong, ada yang jual mahal, ada yang jual harga standard tapi low quality dan seribu satu macam jenis penjual..

senang cerita, before korang beli barang tu thru on9, cek dulu market price harga berapa..for example, ada orang jual jam..aku beli jam tu tahun lepas..ngam-ngam 12bulan yang sudah kat carrefour seberang jaya..harga rm19.90..tapi orang tu jual kat on9 harga rm30(campur post delivery)..mahal kan???

aku baru-baru ni beli jersey kat jerseyloverz.com ..brader yang jual tu add aku kat FB sebab aku dulu rajin komen kat page2 yang berkaitan bola..bukan aku nak promo ke hape..tapi dalam web tu, brader tu snap gambar betol2 detail..so korang boley tengok detail kain tu..

and before aku beli, aku dah check jersi tu kat area skudai..kalo nak dapat kualiti sebijik cam brader tu jual, ade la dalam rm68..brader tu jual campur post caj dalam rm50..so aku sambar je la..

berkaitan camne nak trace penipu ke tak tu, aku tak reti nak story..tapi kalo korang jumpa orang yang jenis beria-ria nak jual atau push2 korang, korang jangan layan..your money, not their money..

and lagi satu, kalo benda tu harga beribu2, please la..jangan beli thru on9..kalo nak beli jugak thru on9, better kalo korang book di web, blog atau FB orang tu..and korang kata nak pi ambik by-hand sendiri kat seller tu..suruh die tunjuk barang dulu, korang test pegang and tengok sume and negotiate pasal harga..kalo both side pueh hati, baru deal..

2 comments:

Clara Emily Cancer said...

shopping online.
ade best.
ade x best.
kene berhati.
sy peminat shopping online.

esofagus said...

owh..nnti bagi hint/tips kat i :D