Sunday, February 15, 2009

Ratu Pecut Tua Tangkap Peragut..

Artikel dari berita harian, 14febuari 09
Ratu Pecut Tua Tangkap Peragut..
LONDON : Sorg pelajar cuba meragut beg tangan sorg wanita emas, bertemu buku dgn ruas apabila wanita itu sebenarnya juara pecut ketika remaja.
Jean Hirst, 72 pada mulanya membenarkan 3 org pelajar perempuan menumpang keta nyer selepas mereka mendakwa tersesat di Long Road, Derbyshire.
Sejurus memasuki keta tersebut, sorg drpd pelajar itu merampas beg tanganya n dorg ramai2 melarikan diri.
Bagaimapun, warga emas itu Berjaya kejar remaja terbabit sejauh 70meter dlm masa 15saat n dpt mencapai bahunya..



Ni pulak bahagian aku nk cakap..
Biar aku calculate speed granny tu, 70 meter = 0.07km
15saat = 0.25minit = 0.004167jam
Halaju = jarak/masa = 0.07/0.004167 =16.8 km/j = 4.67meter/saat..
Fuhh, laju gler..
Ok2..70 meter dlm 15saat =>100meter dlm 21.43saat(dengan assumption die bergerak dengan kelajuan yang malar atau constant)..Ade beran..
Tu klo kte pikir2 blek, pompuan nie granny, mesti le die pakai skirt labuh, atau pakaian2 yg tidak langsung membantu mengurangkan friction angin kt badan die..n mungkin jugak die berslipar jepun semasa melakukan larian 70 meter tu..so, klo die pakai baju ketat yg aerodinamik n kasut yg sesuwei, aku x bley byg le berapa laju die..n jgn lupe, 3org pencuri yg badigol so’ot tu buat jump start( dorg start lagi awal), klo start serentak( kita assume lumba lari 100meter) maybe dalam 55@60meter granny nie dapat kejar atau lebih tepat side by side..
Believe it or not..

4 comments:

HazirahMahadzir said...

ok.u mmg rajin calculate benda2 mcm ni kan??
lalalalalalala~
xD

esofagus said...

well, sy kn engineering student..lgpun, sy mg ske bnde bkaitan fizik n math, so i tlg calculate..u nk tmpg kre gak ke??wahaha??

Sitinurgagah said...

wakkaakkaka wkakakakakakakkaka wkakakakkakaka wakkakakakkaka~

esofagus said...

wah cik gagah, tergelak besar ko..eh, aku ingat mcm nk p kL weekend mgu dpn