Friday, April 24, 2009

Aku dilayan seperti anjing kurap




*artikel tiada kaitan ngan haiwan atau penderaan terhadap haiwan..gambar hiasan aje..
tolong bace ngan penuh perasaan ok..

ok2..cerita ni panjang cikit..sabar ye..

sume berpunca dari minah ni nak mintak aku tolong distribute questionaire..
Ahad
ari ahad, aku da cakap akan p ambik questionnaire kat die tengahari ahad, then time aku da halfway, die baru tehegeh cakap die kt library..ok la fine..malam ahad die tanya aku free bile, aku cakap ari senin ade kelas kul 9-11 n 5 petang..

die cakap die nak bagi ari isnin lepas kul11..

Isnin
then, bile aku abis kelas, aku msg die, die x balas..

da 2 jam lebih peh tu, baru la die balas msg..cakap sori la, tu la, ni la..busy ngan projek..ok la, petang isnin, die bagi kat aku..malam tu aku ngan muka x malu, g la jumpa member2, mintak dorang tolong jawab..

Selasa
ari selasa aku nak p bagi kat die kul 3petang, cam biase, aku hantar msg die x balas..lepas 2jam camtu baru balas, cm biase tu la, ni la..then die mintak aku bagi die malam selasa..aku kata la sorry,..so, die mintak aku hntr ari rabu..aku ckp ok..

Rabu
then ari rabu, lepas taklimat dalam kul2, aku nak p hantar kt die.. cam biase gk, dalam 2jam cmtu, baru balas msg aku..cakap die busy ngan asgnment..aku balas blek kat die, eh org len pun busy gk..
she really piss me off...die tahun dua, aku tahun tiga, korang agak2 spe lagi busy..

malam rabu die hantar msg kt aku, yang die free sepanjang malam..aku cakap x boley(kepala hotak die ingat aku suka-suki ati nak p hantar questionnaire kat die)..then die mintak aku hantar pagi kamis..aku cakap x boleh sebab aku kena p jumpa lecturer..
die buat2 x paham bahasa mlayu..

suddenly, baru die cakap yang die nak dalam kul2 petang.. aku cakap, tengok la camne sok..

khamis
then, sok pagi lepas aku jumpa lecturer(pasal PSM), macam biase la..skrip 2-3 ari lepas, repeat blek.. dalam kul 12 baru die balas msg aku, die cakap die kat area blok lama aku(time aku first year dulu), aku cakap ok, aku cakap get ready dalam kul2-2.20 sebab lepas tu aku kena p jumpa lecturer..

kul 2.10 baru aku gerak..aku msg die, nak aku tunggu kat mana..die balas, kat kolej lama aku..aku kata ok..then time aku tunggu area blok lme aku dlm 7-8minit, baru die cakap, kt dewan kolej..aku dengan tengah panas gler(sebab cuaca panas n hati lagi pana), pun terus speed ke dewan kolej..aku da plan aku nak bagi trus kt die..xmau senyum2 atau cakap langsung ngan die..then , tme aku sampai dewan, die xde gak..
aku hangin 1 badan, aku selit die punya questionnaire kt area notice board..aku msg kt mana aku taruk, dan aku chow terus..time aku chow, aku nampak die, tapi aku saje buat2 x nampak..

aku ni baek sgt ke, atau dayus sangat ke ha..
aku da tolong ambik n hantar balek questionnaire tu kepada die..da kire bagus gler da..
ok la fine, die cakap die busy, tp aku pun busy...kepala otak die, ingat aku ni kuli batak die ke..



*skrg da waktu subuh, mata aku mengantuk n perut aku lapar gler..tp aku stay gak depan laptop sebab aku mwmang x puas ati gler ngan minah ni..

*pasal ape aku buat tajuk macam kat atas??sebab aku rase die buat aku macam anjing kurap..yang mana, bila nampak dari jauh, anjing tu datang rapat ngan kita sebab kita panggil die atau die lapar, tapi bila anjing tu da datang dekat, kita sepak kuat2 sampai terpelanting anjing tu..tapi anjing x paham, die still datang dekat ngan kita, sebab nyer, kita panggil anjing tu..and bler anjing tu datang dekat blek ngan kita, kita sepak kali kedua anjing tu..n kita terus buat macam tu, sampai samada dua situasi..
a) anjing tu blah jauh dari kita...
b) anjing tu datang serang kita...

*kepada minah tu, ko da kira bagus sangat taw aku x sound depan muka ko..kalau ko nak taw, klo akak aku yg no3(sorry sis, just example..i have to pick somebody) buat perangai macam ni ngan aku, aku x teragak2 untuk sound die..aku akan sound die sebab aku x nak die buat benda sama kat orang len..
*also tu u minah, aku ngan ko just kenalan biase ok..x lebih n x kureng..ko jangan perasan lebih2 boleh x..
*jangan sampai Mr Nice Guy jadi Mr M****rf**ker Guy

21 comments:

zaza. said...

alep. ko tahun 3 ke?
bukan ko baya aku ? *conpius jap*
wah.sumpah ko baik kot.
kalau aku,smpi hari selasa pun aku belum tentu boleh tahan.
aku menyampah dengan org yg tak busy tapi konon dia org paling busy dalam dunia.
ko bawak sabar je lah alep.
lain kali tak payah tolong minah macam gitu.

esofagus said...

eh zaza..mse ble nme den alep..
dlu lompat dari darjah 3 p darjah 5 trus..xde darjah 4..

my name is Ain said...

wowowowowo...
marah betol..
ngeh3, saba la yek..
pompuan mcm ni jgn layan n jgn biar dia ambil kesempatan thdp kau..
dah la junior..aku dulu da jd senior pn xde nk mntk2 tlg junior..sume buat sndri...

g amek air smayang, kasi reda marah..kah3

esofagus said...

tu la pasal...thanks 'my name is ain'

man said...

aku rasa ko suka dekat minah tu
bukan minah tu yg suka dkt kau
ko yg perasan
xkan la ko boleh mcm ni.
ko buat mcm ni mcm ko bgs sgt xda buat salah. ko je betul dan dia salah?
ko pentingkan perasaan ko je apa yg ko rasa.
dia lak mcm mn?
beb, dia pun manusia da perasaan,
dia tu prempuan, lembut hatinya.
cuma ko dtempat dia n dlayan seperti itu? pa perasaan ko?
ko nak ke bla suatu hari ko buat salah org layan ko mcm tu?
ko ni kurang sabar serta kurang matang.. gopoh ar...
ego ko tinggi.
kawal bro marah tu.

mana tahu dia mmg sibuk
dan ko boleh nilai ke tahap kesibukan org?
ko patut tanya dia betul2 dan minta penjelasan bukan main tuduh.beri dia pluang untuk cakap. bukan sembur dia bukan2 bincang dengan aman bro...
trima hakikat, belajar untuk menerima.
manusia xda yg sempurna termasuk juga ko. kesilapan dlm hdp pasti ada.
sedar ke x tu je.
ko xblh sama manusia lain dgn ko. manusia berbeza2 sama juga ngan dia.

klau ko baik? kenapa ko boleh cite benda ni dlm blog?klau ko xpuas hati atau gaduh ngan gf ko
ko tulis juga ar?
hal rumah tangga dan kluarga pun masuk juga ar? aku tahu blog blh tulis pa2 yang kita suka tp agak2 la.
bg aku benda2 mcm ni antra ko dgn dia je..
dia pun ada harga diri juga.
ko malukan dia beb hina kutuk dia dan cite dekat org keburukan dia mcm ko xda keburukan ar?
ko nak ke org malukan ko?
xpasal2 ko dpt dosa.

besar sgt ke salah dia smpai ko buat dia macam tu??? blh jd isu lak?
yg aku tahu ko buat macam ni, ko suka dekat dia n ko nak dia ambil berat dekat ko. lepas tu kawan ko boleh kutuk caci dia xtentu pasl walaupun dia bukan yg kita sgkakan. ko nak perhatian dia.sama ada ko nak mengaku ke x tu hak ko. pada aku tu la. klau x kenapa buat macam ni? aku pernah macam ni tapi keadaan jauh lebih teruk dari ko dan xdala jd macam ni. aku ni bukan tuhan nak menghukum dan adili org xtentu pasal dan bukannya aku baik sgt. klau nak tegur org pun btempat la. xpyh la bg tahu satu dunia. kan ada caranya dan adabnya.ko kenal ke dia sepenuhnya? pwatakan, tingkahlaku, sifat sampai ko buat dia macam ni?
masalah ni xdala besar mn ko je yg pnjgkan dan ambil jln susah. klau gf ko, terus putus la sebab hal ni?? jalan mudah da depan mata.kenapa ko ungkit pa yg ko buat? ko tunjuk mcm ko xikhlas tlg dia. ko rasa kenapa dia minta tlg dekat ko dan bukan org lain??? da ko fikir? pernah ko tnya dia x?

sama juga ko tulis dalam blog ni, kawan ko blh kutuk hina dia bukan walaupun dia bukan apa yg kita sangkakan.
tindakan ko ni menunjukan kelemahan diri ko sendiri sebenarnya.
buat malu kaum adam je...
fikir bro...
jgn terburu-buru

Lagi satu ayat ni *jangan sampai Mr Nice Guy jadi Mr M****rf**ker Guy
apa yg ko cemburu ngan dia sampai tulis mcm tu? pd aku satu je ko suka dkt dia dan ayat ni menunjukan ko ni macam xda moral.
kita sepatutnya mendoakan untuk kebaikan bukan kejahatan. ko nak ke benda tu berbalik dekat ko ke?

ko anggap la ni satu dugaan dan ujian dlm hidup. kadang2 kita xsgka apa yg akan terjadi. hari2 yg kita lalui selalunya bukan yg kita sgkakan.dlm persabatan, perhubungan pasti ada yg salah faham dan pergaduhan kecil. Selesaikan lah ngan cara yg baik dan tdk menyakiti mn2 pihak. biasa nya lepas ko bergaduh dan berbaik ko akan lebih mengenali dan memahami org tu.. percaya cakap aku.

*aku xberpihak pada mana pihak cuma aku nak menjernihkan keadaan je.
aku harap ko sedar ar
kita xnampak kesalahan kita tp org nampak..

aku bukannya baik sgt cuma aku xsuka tgk keadaan mcm ni mcm ko salahkan dia 100%n ko je yg betul. suatu hari nanti ko akan berkeluarga juga. Banyak benda akan ko alami. Ni baru benda2 kecil je. klau ko xtahan benda2 ni, yg besar mcm mn lak?

bro, fikir dan renung2 kan
harap ko dpt selesaikan dgn baik.
konya kes kes biasa lagi.
aku xnak la ko menyesal ngan tindakan ko ni.
semua tserah dkt ko..

esofagus said...

ok MAN..thanks..arigato..naseb baek skrg ni aku da cool down da..first of all, die bukannyer awek aku..klo awek pon, klo da bt perangai cm tu, aku naek fed up..anyway, ni baru 1st time aku tolong die..

aku tulis kt cini bukannyer sbb nk malukan die, aku nk bagitaw kt sume org, hati2 ble nk tolong org..jgn sampai kte yg terlebih susah, padahal org tu biase2 aje susah..

n then, bg pdgn ko, aku tulis sbb aku nk jatuh kan perasaan n maruah die, aku tulis kt cini sbb aku nk bagitaw kt die, klo2 die bce la,baru die taw perasaan aku yg membara mcm api dlm sekam..ops..api yg panas membara..

bg aku(my personal view, bukan fatwa ye,tlong ambik perhatian), kte patut ungkit bnde2 yg kte da buat klo bnde tu dpt sedar kn die n meng-improve kn diri kte, die dan seluruh rakyat malaysia..memang le pahala aku akan burn, tp klo bnde ni bley menyedarkan lg 10org len pasal jgn ter'lebih' susah kan orang len, ape salah nyer..aku sedar aku x byk pon pahala, tp ble org tu da bt kte marah, kte akan menyumpah2 dalam ati bukan..so automatik bertambah dosa kte..

hehe..mybe ko panas ngan artikel aku, tp aku ade sbb utk panas jugak..

aku tnye ko, ko agak2 aku budak tahun 3, die junior aku(x sama course pon,aku tak mau bg taw tahun brp, ye la, aku x nk expose diri die)..ko agak2 spe lagi busy?mgu tu, aku kne pilih tajuk PSM, penentu kejayaan aku kt u..

then, klo aku nk malukan die sgt2, aku bley aje publish kt blog aku gmbr die(dari laman sesawang, ape tu laman sesawang, laman sesawang adalh seperti fs,ms,fb n bla2, aku x mau bg taw sbb aku xnk expose diri die), nme die, fon number die, ape lg..course die..tp aku x bg tawu pun bnde2 tu..

mybe die tgh menangis lepas bce blog ni, tp hati aku pnyer menangis, die x tnye pon..

starting, aku nk tolong ikhlas aje, tp die bt aku mcm ni..

mbr2 aku bg nasihat kt aku aje..ko tawu x, mbr2 aku len mne ade knl budak tu..even klo aku ckp course n batch die pon, mbr2 aku x knl..

thanks ek sbb bg nasihat, aku taw aku xperfect, tp klo aku bley tlg bg orang len perfect, walaupun aku xperfect, aku da hepi sgt2..

thanks yea, please come n visit my blog again..

Rabiatul Adawiyah said...

yg ko baik sgt pehal? dia cun ke?
kalo aku mamat ensem batak pon, aku ckp..

"malas!amik sendiri"

xpon,dari 3rd time dia wat gitu ko da ptut tak reply da msj dia.


bia dia cari ko. abes cite.

esofagus said...

to beto:
aku sememangnyer baek, tp ade plak org ambik kesempatan kt aku..ok la, mke die besa aje..

tme tu aku pon pikir macam ko pikir..ko nk taw psl ape aku sggp p ambik kt die, sbb aku kesian die xde transpot..tup2, die bley pijak kpla aku blek..ni bukan pijak aje, siap2 ludah lagi kt kpla aku..

aku publish kt cini bukan sbb aku nk aibkan die atau nk kata aku ni hampeh mcm tiub tyr pecah, cuma pengajaran kpd sume org..dun be too nice..

jgn smpai org ambik ksmptn kt kte..

thanks ek link kt blog aku kt blog ko..arigato kozaimas beto-chan..

man said...

esofagus,
ko jgn ambil hati dgn pa yg aku cakapkan...
tujuan aku supaya korang blh berbaik bukan mengapi-apikan lagi...
gf tu lain hal la.. hari2 ko jumpa sms dan lain2. tu jalan penyelesain lain. ni baru pertama kali.

ni 1st time ko tolong dia dan mana tahu dia memang dan betul2 sibuk..
lagi 1, ko boleh adili org tu ngan pertama kali mengenalinya dan melihatnya? klau kawan rapat ko buat mcm tu ar kan.. pa hukuman lak ko nak bg..

come on bro, baru 1st time kan dan baru je kenal dia. ko xkenal hati budi dia lagi serta siapa sebenarnya dia.. jgn terlalu awal untuk adili dia...

aku tahu tahap kesabaran seseorng ada tahapnya tp ko ni aku tengok cepat sangat.sabar jgn gopoh..
jgn ikutkn sgt marah tu, tidak membawa pa2 keuntungan. mengucap..

aku tahu tahun 2 dan 3 berbeza...
ko dah lalui tahun 2 dan 3 dan pada ko tahun 3 lebih sibuk tp dia baru tahun 2 dan xmerasai tahun 3. ia bergantung pada seseorg.
selagi kita tidak merasai, kita tidak akan tahu bagaimana keadaan sebenar. pada dia skrg ni dia dah cukup sibuk.

ko dh berbincang ngan dia ke?
ko dh tanya dia betul2?
bila korang dah kenal perwatakan, hati budi masing2 barula ko boleh tahu dia yg macam mana.

beb, klau ko dh sebut dia sape budak mana no hp.. tu lagi aib. tu lagi macam dah xberagama. boleh ungkit tp agak2 la.. tu bagi aku la. ungkit mengungkit ni xbaik boleh membawa pergaduhan n lain2. fikir positif dan terbuka dan jgn melihat pada satu sudut je.

bro, aku rasa ada yg xkena la.
ko memang betul suka dekat dia bro...
ayat ko bagi, tindakan ko...
nampak wei...
admit je la...
bukan dekat aku tp dia
ko nak perhatian dia ni n lain2...
ko nak dia pujuk ko.

buat apa dia tahu ko marah?
untuk minta maaf?
lepas tu?
dia dah minta maaf belum?
klau dia dah minta maaf,dia sedar dah tu kerana lewat bg info dekat ko. maafkan la... dan cuba mengenali dia bukan menjauhkan diri sebab baru 1st time la kan. xrugi beb...

dan lagi apa salahnya klau kita terlebih susah daripada org lain.apa yg dicemburukan? tuhan tu xkan memberi dugaan pada kita yg tidak mampu malah dia yg termampu buat kita cuma oleh kerana kita tidak melaluinya lagi. sebab itu kita rasa susah. bro aku kena lebih teruk wei dah la org tu yg aku xsgka lak tu. tikam blakang...

pertolongan itu da batasannye ke?
bagi aku la kan selagi aku termampu tolong. aku tolong walupun hubungan aku ngan org tu jauh, xbaik. aku seronok melakukannya.

bro salah dia xsebesar mana daripada yang lain. boleh jd isu lak.tanya dia dan bincang dengan aman. jalan penyelesaian ada d depan mata.. jangan lepaskan n terlambat. semua org pernah melakukan kesalahan.klau dia nangis pun apa ko dapat? kepuasan dan kegembiraan kerana dapat menyakitkan hatinya?

ayat ni 'tp hati aku pnyer menangis, die x tnye pon..' dia tanya untuk apa? pujuk ko? ayat ni ada yg tersirat bg aku la...

dahla, aku rasa baik ko cari dia tanya dan dengar penjelasan dia. xguna macam ni. terseksa dua2.
selesaikan baik2...
selagi kau nak bincang dan selesaikan ko xkan kenal dia mcm mana dan ko asyik bersangka buruk walaupun sebenarnya dia bukan macam tu..
jgn layan sgt marah tu...
aku doakan korang berbaik2 dan lain la...

esofagus said...

kepada MAN, perghh..insaf jp aku..haha..ok2..jp aku musykil MAN, ko kenal aku ke..sbb cra ko ckap mcm ko penah mengenali aku..

serius bro, aku x minat pon kt die..takkan aku nk bt sumpah laknat mcm saiful bukhari baru ko pcye..niat aku mle2,aku tlg die aje..

ade mbr aku ckp ni sume ade gak silap aku, dorg kata mybe minah tu lonely, then ble die msg aku aje, aku lyn die..tu yg minah tu rse 'i will always be there whenever u need me'..mmg silap aku..

then, aku jenis lyn pompuan baek sgt..tu yg ade yg ambik kesempatan..ko tawu x, aku dlm ati, aku rse mcm nk buang taw questionnaire yg die bg, tp aku hold sbb klo aku bt cmtu, mmg terbukti aku ni sorg lelaki yg hampeh yg x mampu mengawal perasaan..

eh MAN, ko ade blog ke fb ke??klo bley forward dkt emel aku x ko pnyer blog or fb, sje aku nk kenal ko..
ni emel aku : amirulhakim4565@gmail.com

dun wori, aku x makan org n aku x kco org x tentu pasal dan plg penting aku x kn cari pasal ngan org..

*mesti ko tertanye pasal ape aku bg emel utk ko bg ko pnyer blog or fb, aku bg emel spya sng ko dpt direct terus kpd aku, kang mbr2 aku taw kot pnyer blog, then dorg kutuk pedas2, kang ko suspek aku hasut dorg plak..hahaha

thanks for leave ur comments..

man said...

esofagus...
aku xkenal pun ko ni.
aku just baca pa yg ko tulis.
lepas tu aku bg komen la dari pa yg ko tulis.. aku cuba fahamkan dan baru aku komen. aku xsuka komen xtentu pasal.

pasal suka tu bukan aku xpercaya..
act ko tu yg buat aku jd hairan la.
tu je... suka dan xsuka tu hak ko, ko je yg tahu dan merasainya.

beb, ko dah berbaik ngan dia belum?
dah settle?
if belum settlekan dgn cepat.
klau dah settle tu jgn la pulak jauhkan diri malah ko kenal dia betul2.
ko jgn ingat special one je ko kena kenal betul2 siapa dia.. kawan2 pun perlu juga .dengan itu kita faham la dia tu sebenar yg mcm mana. nak fahm org ni bukan senang.
xguna panjang-panjangkan..
xda dpt pa pun..
dia terseksa ngn pa ko buat dan ko pun sama.
Salah faham itu lumrah la..
aku rasa korang ada masalah komunikasila..
ko ambil yg jernih dan buang yg keruh.. give n take la..
hidup x lari dengan masalah
pa2 ko kena sabar dan bincang lepas ni.. jangan buat andaian yg kita xtahu mana datangnya. bagi aku friendship tu penting.. Mengenali org tu seronok. macam2 dapat tau.. boleh tambah ilmu dan sebagainya.

aku rasa bukan sebab dia lonely dan ayat ni 'i will always be there whenever u need me' xboleh pkai. ko faham je la girl macam manakan.aku xda pandai mana pun menilai org pun. lagi 1, komunikasi dia dengan ko adalah msg bukannya call or bersemuka... tu yg masalahnya... lambat sampai info. masalah ko ngan dia boleh terjadi sebab tu juga.


bro, jgn ikut prasaan sgt.. xbaik
ko patut belajar jd lebih tenang.
pa ko dpt buang questionnaire dia?
kepuasan dan kegembiraan menyakitkan hati dia? klau gf ko pun ko buat macam tu ke?
istighfar...
pa ko rasa bla org buat mcm tu dkt ko? relax beb...
aku tengok ko ni macam girl pun da..berangin...budak2 pun ada juga
if girl macam ni xpa la.
da hikmah disebalik yg berlaku ni. yg aku xfaham bila gf buat salah boleh lak maafkan walaupun dia buat salah lagi teruk tp kawan susah betul yg kecil diperbesar-besarkan lagi. masalah patutnya dengan penyelesaian dan bukan memburukan atau memperbesarkan lagi. tu yg aku xfaham la. ini bukan aku tujukan untuk ko tapi untuk semua org la.

bro, fikir terbuka la bro. tolong pun baru 1st timekan. Macam ko pergi date dengan girl ko la kan.. pertama kali date da yg xperfectkan jugakan. ko rancang lepas tu pa yg ko rancang xjd.macam la masalah ko dengan dia ni. dia pun ada merancang, tp rancangannya xjadi...
tuhan tu maha kuasa dan dia yg menentukannya segalanya. kita rancang macam mana pun, klau bukan dengan kehendaknya.. xkan jd jugakan? halangan ko dan dia ialah xdpt jumpa pada masa yg diinginkan. Sebab tu aku cakap dengan ko jangan salahkan dia 100% dan adili dia awal2..

man said...

pada pendapatan aku dia xambil kkesempatan dkt ko.

jgn melulu2
baru 1st time

esofagus said...

to man..tq2...aku lmbt bls msg sbb busy menqada tido aku..haha

aku xde idea nk comment pnjg berjela..

aku da hntr msg kt die yg aku da maap kn die..

n in case die x perasaan...aku ckp aje kt cini..

"aku da maapkan ko"..

man said...

pelik la ko ni...
mcm mn pulak dia xperasan?
xfaham aku
siap publish lg dekat blog ni.
pa2 je la ko ni...

esofagus said...

to man..ye la, kot2 la die xperasan..aiya, cbe la ko jgn mepersoalkan integriti aku..haha..gurau aje

man said...

esofagus,
macam mana boleh dia xperasan?
mesti ko msg dia lagi nie..
bukannya cakap dengan dia straight foward or face to face ke..
Mesej memanjang...
mana info nak sampai dgn betul?
aku rasa sebab msj la jd mcm ni..

esofagus said...

to man..
aku bg msg kt satu lmn web sosial atau sesawang ni..kot2 la die x perasaan..huhu

man said...

msg memanjang...
patutla klau dia xperasan...
bro,msg bukan cara komunilasi yg terbaik untuk menyelesaikan masalah...

esofagus said...

to man..x mampu nk face to face..sbb nyer, aku malas...

man said...

esofagus
semuanya terpulang dekat ko...
pa pun settle lah dgn baik
all the best

esofagus said...

hehe..ok2