Saturday, January 31, 2009

Mendidih darah ku..

benda ni terjadi tme aku nk naek bas dr penang ke kL mlm semalam..kronologi cter ni..

kul 11.25..Aku sampai kt terminal sg nibong, sblh tapak pesta..aku g naek atas p mintak no plat bus kt kaunter transnasional..lpz aje dpt no bas, aku pn turun ke platform..

kul 11.30..bas da mmg tgh terpacak kt platform tu..aku pn naek le bas..naek aje bas, aku pelik seat aku ade pakcik mlayu tgh duduk..aku dgn penuh polite n adab ketimuran, tny pakcik tu, "Pak cik, tmpg tny ckt, seat pak cik 4C ke?"..die kata yea n tnjuk tiket die kt aku..mmg tiket die seat4C sme cm aku, tp bas die kul 11mlm, aku pny 12mlm..bas yg aku tgh naek tu bas utk kul12..dlm ati aku,"ah..sudah..jgn2 pak cik ni terlepas bas kul11 n slumber aje tempek kt bas aku"..aku respek pny pasal, aku g lepak dlu kt seat single plg blkg..aku lepak jp, then aku letak beg aku antara seat single(11c) n seat double plg blkg(11A n 11B)..

kul 11.42..aku trn blek bus n g toilet..ble aku sampai blek kt bas, ade bro mlayu lepak kt 11C..ni x bley jd, aku slow talk blek ngan pakcik mlayu td, aku ckp kt die, "Pak cik, mntk maaf ek, td sy ade perasan kt tiket pak cik, bas pak cik kul 11, tp skrg ni, bas ni utk kul 12 pny"..pakcik tu jwb,"bas utk kul11 gabung ngan bas kul12, klo x pcaya tny apek cine tu"..kt area aku tgh consult ngan pakcik mlayu tu, ade sorg uncle cne..aku pergi le tny uncle cne tu(sbb org pn byk g tny uncle cne tu psl seat bus, aku pn tak tawu psl ape)..aku tny die, die angguk2 smbl tnjk seat pakcik mlayu tu, seat aku..tp pakcik mlayu tu x nk mengalah..die tnjk plak tiket die..aku dah pening..laz2, uncle cne tu suh aku dk kt seat 3C, dpn pak cik mlayu tu..

aku pn dgn pening2 lalat, g le seat plg blkg, nk ambik beg aku..tup2, bro mlayu tu tny aku, seat 11C yg die tgh duduk tu, seat aku ke..aku ckp x, aku ckp le seat aku kne kebas ngan pakcik mlayu tu..rpe2 nyer seat die 3C, tp die sje lepak blkg..aku mls nk angkut beg g depan, aku lepak kt seat double sebelah bro tu..tgk2, ble bas nk gerak x de spe pn nk p kt seat double plg blkg(11A n 11B)..

12.00..ble bas dah gerak, org pn x de yg nk tempek kt seat double plg blkg, SO, kesimpulannyer, seat tu aku yg punyer..wahaha..klo spe2 pnh naek bas transnasional, divider antara kedua2 seat double kn bley naek dan turun, so aku bg turun..yg lg best, bdn aku kt 1seat n kaki aku kt lg 1seat..nyenyak gler aku tido..

mesti ade org wondering, psl uncle cine tu..aku rse uncle ni mybe bisu kot..yg lg best, ble bus dah gerak, die dk kt seat double, second dr depan..rpe2 nyer, die bukannyer driver bas(mostly, driver bas transnasional adelah mlayu, rse2 xde cine lgsg kot)..apek tu kne jd 'kaunter petanyaan x rasmi sebab die pacak kat area pintu bas, mke die cm driver bas n die pakai jaket lusuh yg slalu driver bas pakai)..

4 comments:

misshetrek said...

hahahaha.
tp aku xsuke laa dorg gabung2 bas.
mcm smlm,aku nak g manjung.
biasa ikut highway,keluar simpang bidor,ni skali kuar simpang gopeng.
hampeh!

aku dahlaa bukan org perak,tkut aku.

esofagus said...

ala..dlm bas kn ramai org, ko jgn risau..

misshetrek said...

rmai ape nyer.
satu bas 10 org je kot aritu

esofagus said...

lor..driver nk bawak p jln2 kot..