Thursday, August 5, 2010

Soal Jawab

Siapa tengok rancangan SOAL JAWAB semalam???

Isu semalam adalah pasal "politik di kampus"..

Panel jemput sorang timbalan menteri(kalo tak silap aku la) & sorang bekas naib canselor sebuah universiti(ex NC)..

Yang si menteri tu, yang aku rasa sah2 penyokong parti kerajaan bukan main beria2 nak benarkan mahasiswa& mahasiswi terlibat dalam politik..

Tapi yang si ex NC cukup membangkan politik di kampus..yang di mana idea politik di kampus itu merujuk kepada ahli2 politik di luar sana bebas untuk mendekati mahasiswa, dan mahasiswa bebas untuk berkempen dan menyertai sebarang rapat-umum atau ceramah politik di luar sana...

Aku cukup tabik dengan ex NC tu sebab dia jujur..dia sendiri mengakui yang kalo dibenarkan parti politik menubuhkan cawangan2 di universiti, pasti penyokong parti pembangkang lebih ramai dari parti kerajaan..

Sedangkan si timbalan menteri tu sibuk mengeluarkan kenyataan yang bagi aku, kurang bijak..yang mana dia tidak menjawab soalan tapi lebih kepada mengalihkan soalan itu..Sorry to said, tapi nampak sangat2 yang ex NC itu lebih bijak dalam berkata2 berbanding pak menteri itu..

Sibuk sangat nak benarkan budak2 berpolitik..biarlah dorang abis dulu belajar...nanti bila dah graduate, bila masuk alam di luar sana, nak berkempen sampai naik atas pentas pon tak apa..

No comments: