Wednesday, August 13, 2008

Apakah bunyi itu??



13 August 2008 around 6.40am

Sebaik aje, lepas semayang subuh ,aku pun dengan melangkah layu membuka pintu bilik ku..bila aku buka aje, tiba2 kedengaran bunyi pelepasan valve angin( valve adalah salah satu komponen penting dalam sistem pneumatic)(pneumatic adalah satu sistem yang menggunakan angin sebgai bahan utama,klo sistem tu guna cecair nme dia sistem hidraulik plak)..pruttt…loud and clear..aku pn cari ar kat keliling aku, tayar moto sapa plak yg lose angin pagi-pagi ni..tiba2, di sudut kanan aku, terdapat satu lembaga yang sedang duduk di kawasan agak gelap di koridor bersebelahan bilik aku..aku pn meneyeh2 mata aku yg masih kemerah-merahan(sbb x cukup tido) untuk memastikan apa sebenarnya yg aku nmpk td..Dari jauh sayupp2 kelihatan lembaga itu memandang ke arah kirinya..aku cuba beranikan diri menghampiri(sebenarnya sebab aku rabun jauh, tu la pasal aku pergi lagi dekat).Kelihatan terdapat bara kecil membara di tangan kirinya,smbl asap berkepl-kepul berhampirannya..Bila aku tatapi betul2 wajah dia, baru aku sedar yang rupa2nya dia ni brother sama floor ngan aku..Bara kecil di tangan kirinya, merupakan rokok yang dikepit antara jari hantu dengan jari manis dia..situ memang tempat lepak dia..

Sebaik sahaja aku ketahuan yang hanya dia saja berada di situ, hati kecil ku berbisik “bedebah punya brother, ade ke patut lepas angina fus-fus dia..dah la direct plak bunyi dia..”..Aku tengok muka brother tu, dia boleh plak buat muka slumber..Memang sah dia sedang menyembunyikan satu rahsia yang amat besar lagi memalukan jika didedahkan di tabloid tempatan..Aku pn terus sahaja melangkah pergi ambil air di ground floor..Sambil jalan tu, aku berkata “ apa la brother, dalam banyak-banyak site nak uji bom nuclear kat dalam dunia ni, dia boleh pilih nak test kat sebelah bilik aku gk”..lepas aje isi air, aku pn melangkah dengan penuh keyakinan (macam iklan kasut budak sekolah plak) menuju ke bilik aku, yang bersebelahan dengan tempat uji bom nuclear..aku lalu sahaja sebelah brother 2, hujung mata aku dapat mengesan yang dia sedang memerhatikan aku dengan muka yang malu-malu kucing..Terus aku tersenyum kerana hipotesis@andaian awal aku terbukti benar..wa cam eksperimen sains time form 2 dulu..

Terima kasih ar bro, sebab jadi kan koridor sebelah bilik aku sebab target site dia..Terima kasih gak kerana berjaya membuatkan roommate aku gelak pagi-pagi buta, sebaik sahaja aku abis cerita benda ni kat roommate aku..

Sebenarnya, moral cerita ini adalah kita kena jaga adab dan tatasusila kita..kalo ye pun nk lepas angin, masuk ar tandas..tak pun cepat-cepat lari masuk bilik, baring atas katil, tarik selimut dan buat2 berdengkur..peh tu, baru buang angin.. tak ada la orang nak syak ape2…..tak pun, buat2 gelak time nak lepas angin 2..Ini tak, dah la lepak kat tempat public..

Sori bro, aku tak de niat nak malu kan ko..ni semua hanya sebagai peringatan dan pedoman

6 comments:

sitinadia said...

wah...dh 2 post...cayala yon...na bg 10 kentang sbb yon mmg gila kentang!!...hahahaha....cpt tmbh lg crite2...tp jgn crite kutuk na sudah...kang na bkar blog yon ni...hahaha

esofagus said...

wa3..Na mmg gila kentang..Mak pn cakap benda sama..ha..nak tambah ar ni..tunggu..zass...

Anonymous said...

cerita yg ke-2...:D

esofagus said...

anoymous x nk perkenal diri ke??

dayana amira said...

ni anonymous la ni..ngeee...

esofagus said...

lorr..sori xcam..he